Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Levegő elvezetés

Kandalló technikában ezek az idomok alkotják a komplett légszállítási megoldást. Akár külső levegő bevezetésről, akár meleg levegő elvezetésről van szó.

Rendezés:

Kandalló technikában ezek az idomok alkotják a komplett légszállítási megoldást. Akár külső levegő bevezetésről, akár meleg levegő elvezetésről van szó. Amennyiben szeretné a legnagyobb biztonságot otthonában, válasszon külső levegő bevezetési lehetőséggel rendelkező tűztereink közül. A kandallókban lezajló égési folyamathoz levegőpótlásra van szükség. Ha nincs külső levegő bevezetés, akkor a berendezés a lakás légteréből szívja el a levegőt, vákuum keletkezik és a kandalló befüstöl, illetve a kandallóban elalszik a tűz. A mai korszerű épületek adottságait figyelembe véve (jól szigetelt falak, nyílászárók) az egyetlen biztonságos és hatékony megoldás a külső levegő bevezetéses tűzterek alkalmazása. A külső levegő bevezetés zárt illetve részlegesen zárt tűzterek esetén alakítható ki.

A tűzterek esetében kétféle hőleadásról beszélhetünk. Az első az úgynevezett sugárzó hő, amely a kandallóbetét üveges felületein keresztül jelentkezik, míg a másik a konvekciós fűtés, ahol a hőleadó felület, maga a kandallótest. Ha beépített kandallónál szeretné kialakítani a légfűtést, akkor a burkolatot úgy kell megépíteni, hogy alul és felül is szellőző nyílásokat alakít ki azon. Az építmény alsó nyílásain a szobai, alsóbb rétegekben lévő „hideg” levegő beáramlik, átmelegedik a kandalló testén és a felső nyílásokon a már felfűtött levegő áramlik ki. Ezzel a megoldással a kandallóbetét hőmérséklete egyenletesebb, és ez jelentősen növeli annak élettartamát. További előnye a légfűtésnek, hogy ezen az elven akár több távoli helység fűtését is megoldhatja, még akkor is, ha a kandallóbetétnek nincs konvekciós burkolata. A konvekciós térhez csatlakoztatott légcsatornákkal közeli helységek fő fűtését is el tudja látni. Távolabbi helységek esetén a hatékonyságot beépített speciálisan erre a célra fejlesztett ventilátor alkalmazásával növelheti.

 

 

Mire figyeljünk a külső levegő csatorna megválasztásánál?

A kandalló típusa, a kémény mérete, a csatorna hossza, a törések száma mind-mind befolyásolják a légcsatorna kialakítását és méretezését.

Fontos, hogy megfelelő méretekkel dolgozzunk, hiszen, ha túl hosszú, túl szűk, vagy túl sok idomtörés található benne az áramlási ellenállás növekszik. Ha nagy az ellenállás, akkor a kandalló nem jut elég levegőhöz és a begyújtási folyamat elhúzódik, nehézkessé válik. Ezért kell gondosan megtervezni, hiszen a törések miatt érdemes túlméretezni.

Amennyiben biztosra szeretne menni kérje szakértő kollégáink tanácsait, akik nem csak segítenek a kialakításban, de szükség esetén elvégzik az áramlástechnikai méretezést is.

A nem aljzatba kerülő légcsatornákat minden esetben lássa el a szükséges szigeteléssel! Ez azért fontos, mert a pára lecsapódása kellemetlen problémákat okozhat a későbbiekben. Ahogy a kinti hideg levegő találkozik a belső meleg levegővel, a csatorna külső falán megjelenik a pára, ezzel áztatva a környezetet. A külső levegő kiállása után érdemes elhelyeznünk egy pillangószelepet, amivel teljesen el tudjuk zárni a beáramló levegőt. Amikor a kandalló nincs használatban, a levegő mozgása nem áll le. Mivel a kandallókat a szabályzó karral teljesen nem lehet elzárni (biztonsági szempontok miatt), így a levegő mozgása a tűztérben és kéményben megmarad. A kandalló lehűl, és a környezetével is hasonlóképpen tesz.

Ebben a kategóriában mindent megtalál, ami a levegő elvezetéssel, vagy bevezetéssel kapcsolatos. Többek között az összes méretben megtalálhatóak nálunk aluflex, termoflex csövek. Ventilátorokból és kiegészítőikből sincs hiány. Az elengedhetetlen külső levegő csatlakozók mellett különböző szögű átfordítók és átalakítók is jelen vannak az áruházunkban. Téglalap és kör alakú keresztmetszetből is bővelkedik kínálatunk. Külső levegő pillangószelepeink, de akár a kültéri esővédő rácsaink közül is kedvére választhat.

Árukereső.hu
Árukereső.hu Árukereső.hu