Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Levegő elvezetés téglalap keresztmetszettel

Kandalló technikában ezek az idomok alkotják a komplett légszállítási megoldást. Akár külső levegő bevezetésről, akár meleg levegő elvezetésről van szó.

Rendezés:

Kandalló technikában ezek az idomok alkotják a komplett légszállítási megoldást. Akár külső levegő bevezetésről, akár meleg levegő elvezetésről van szó. Amennyiben szeretné a legnagyobb biztonságot otthonában, válasszon külső levegő bevezetési lehetőséggel rendelkező tűztereink közül. A kandallókban lezajló égési folyamathoz levegőpótlásra van szükség. Ha nincs külső levegő bevezetés, akkor a berendezés a lakás légteréből szívja el a levegőt, vákum keletkezik és a kandalló befüstöl, illetve a kandallóban elalszik a tűz. A mai korszerű épületek adottságait figyelembe véve (jól szigetelt falak, nyílászárók) az egyetlen biztonságos és hatékony megoldás a külső levegő bevezetéses tűzterek alkalmazása. A külső levegő bevezetés zárt illetve részlegesen zárt tűzterek esetén alakítható ki.

A tűzterek esetében kétféle hőleadásról beszélhetünk. Az első az úgynevezett sugárzó hő, amely a kandallóbetét üveges felületein keresztül jelentkezik, míg a másik a konvekciós fűtés, ahol a hőleadó felület, maga a kandallótest. Ha beépített kandallónál szeretné kialakítani a légfűtést, akkor a burkolatot úgy kell megépíteni, hogy alul és felül is szellőző nyílásokat alakít ki azon. Az építmény alsó nyílásain a szobai, alsóbb rétegekben lévő „hideg” levegő beáramlik, átmelegedik a kandalló testén és a felső nyílásokon a már felfűtött levegő áramlik ki. Ezzel a megoldással a kandallóbetét hőmérséklete egyenletesebb, és ez jelentősen növeli annak élettartamát. További előnye a légfűtésnek, hogy ezen az elven akár több távoli helység fűtését is megoldhatja, még akkor is, ha a kandallóbetétnek nincs konvekciós burkolata. A konvekciós térhez csatlakoztatott légcsatornákkal közeli helységek fő fűtését is el tudja látni. Távolabbi helységek esetén a hatékonyságot beépített speciálisan erre a célra fejlesztett ventilátor alkalmazásával növelheti.

 

 

Mire figyeljünk a külső levegő csatorna megválasztásánál?

A kandalló típusa, a kémény mérete, a csatorna hossza, a törések száma mind-mind befolyásolják a légcsatorna kialakítását és méretezését.

Fontos, hogy megfelelő méretekkel dolgozzunk, hiszen, ha túl hosszú, túl szűk, vagy túl sok idomtörés található benne az áramlási ellenállás növekszik. Ha nagy az ellenállás, akkor a kandalló nem jut elég levegőhöz és a begyújtási folyamat elhúzódik, nehézkessé válik. Ezért kell gondosan megtervezni, hiszen a törések miatt érdemes túlméretezni.

Amennyiben biztosra szeretne menni kérje szakértő kollégáink tanácsait, akik nem csak segítenek a kialakításban, de szükség esetén elvégzik az áramlástechnikai méretezést is.

A nem aljzatba kerülő légcsatornákat minden esetben lássa el a szükséges szigeteléssel! Ez azért fontos, mert a pára lecsapódása kellemetlen problémákat okozhat a későbbiekben. Ahogy a kinti hideg levegő találkozik a belső meleg levegővel, a csatorna külső falán megjelenik a pára, ezzel áztatva a környezetet. A külső levegő kiállása után érdemes elhelyeznünk egy pillangószelepet, amivel teljesen el tudjuk zárni a beáramló levegőt. Amikor a kandalló nincs használatban, a levegő mozgása nem áll le. Mivel a kandallókat a szabályzó karral teljesen nem lehet elzárni (biztonsági szempontok miatt), így a levegő mozgása a tűztérben és kéményben megmarad. A kandalló lehűl, és a környezetével is hasonlóképpen tesz.

Árukereső.hu
Árukereső.hu Árukereső.hu